Lig jij de laatste weken meer wakker dan normaal? Dan ben je zeker niet alleen. Door de coronacrisis worden we bewust en onbewust de hele dag overspoeld met negatief nieuws waardoor we meer piekeren en ons zorgen maken. En laten dat net twee zaken zijn die onze slaap niet bevorderen.
Waarom is slapen zo belangrijk?
Slapen is de beste manier om voor jezelf en je gezondheid te zorgen. Zo zorgt slaap voor het fysiek herstel (je lichaam rust letterlijk), het psychologisch herstel (door te dromen verwerk je indrukken en emoties van de dag) en mentaal herstel (je brein beslist welke indrukken je behoudt, verwijdert en verandert).
Kortom slaap is van vitaal belang voor je gezondheid!
Waarom moeten we net nu goed blijven slapen ?
In deze coronatijd is slapen goud waard. Iedereen heeft nood aan 6 à 7,5 uur slaap. Dat is nodig om je goed te voelen en het helpt ook om voldoende kracht te hebben om eventueel virussen te bekampen.
Wat is belangrijk om goed te slapen? Een aantal tips.
- Kwaliteit: maak je hoofd leeg voor je gaat slapen. Vermijd ’s avonds licht en zoek het net op tijdens de dag. Eet liefst twee uur voor je gaat slapen niks meer, en vermijd suiker en zware vetten. Ga voor gevogelte, vette vis, noten en zaden, melkproducten (yoghurt), veel groenten en peulvruchten.
- Timing: Doe je aan telewerk? Dit is de ideale kans om zoveel mogelijk te werken volgens je eigen bioritme. Anderzijds is dit ook de ideale gelegenheid om regelmaat te brengen in je slaapwaakritme. Hoe regelmatiger het uur dat je gaat slapen en het uur dat je opstaat, hoe beter je slaapwaaksysteem zal werken.
- Hoeveelheid: Reken eens uit hoeveel tijd je bespaart nu je niet meer hoeft te pendelen of niet meer vroeg moet opstaan om de files voor te zijn. Slaap langer uit, stop ’s avonds vroeger met werken en maak tijd vrij om meer te ontspannen, je hoofd leger te maken en stress te verwerken. Het komt je slaap alleen maar ten goede.
Wat kan je doen als het slapen nu wat minder lukt ?
- Neem overdag maximaal daglicht op en kom zoveel mogelijk buiten: zelfs je hoofd uit het venster steken of op je terras staan kan deugd doen. Dim daarnaast ’s avonds zoveel mogelijk het blauwe licht in je omgeving (de digitale schermen).
- Zorg voor veel korte momenten van lichaamsbeweging (stretchen, de trap oplopen, een korte wandeling, …)
- Zorg voor afwisseling in je dag. Luister naar leuke muziek die je vrolijk maakt, speel een gezelschapsspel, lees een goed boek of babbel met familie of vrienden.
- Maak van je slaapproblemen geen olifant. Laat ze je leven niet overheersen. Hoe meer je jezelf de kans geeft om te relativeren, hoe minder stress en angst.
- Ga met een positieve mindset naar je bed. Dat helpt om de stress voor het slapen los te laten.
- Probeer eens stressverminderende technieken zoals yoga, mindfullness, hartcoherentie en andere ademhalingsoefeningen. Dit kan helpen om ’s nachts met een gerust hart te gaan slapen.
Het avondritueel
Ook een avondritueel kan je slaap bevorderen. Een slaapritueel zijn terugkerende, rustige acties waardoor je brein het signaal krijgt dat het mag ontspannen.
Een optimaal avondritueel heeft 3 stappen:
- Checken: Wat kan ik klaarleggen voor morgen zodat ik er vannacht niet aan denk?Kledij om aan te trekken, de ontbijttafel, was voor in de wasmachine, documenten, telefoon, sleutels, paraplu, zijn de deuren en ramen gesloten, …
- Verzorgen of persoonlijke hygiëne
Tandenpoetsen en slaapkledij, warm bad of douche voor extra ontspanning - Relaxeren: door je te ontspannen kan je beter inslapen
Lees een boek bij zacht licht, zet rustige muziek op, ga voor stretch- of ademhalingsoefeningen of mediteer
Blijf je kampen met slaapproblemen of heb je chronische slaapproblemen? Blijf dan niet bij de pakken zitten, maar pak je probleem aan. Ik kan je als ervaren slaapcoach, begeleiden. Met de cognitieve gedragstherapie voor insomnie kan je ervoor zorgen dat jouw slaap issues van de baan zijn en je weer de nodige energie krijgt.
https://www.innercompass.be/slaapproblemen/
Geef een reactie