We horen steeds vaker de terminologie ‘levenslang leren’. Deze wordt gelinkt aan een duurzame carrière ontwikkeling voor elk individu als hoog of laag geschoolde in deze snel veranderende en soms disruptieve arbeidsmarkt en professionele wereld.
In dit artikel vind je meer inzichten over het belang ervan en vooral ‘hoe pak je dat concreet aan’ in Vlaanderen. Artikel geschreven door Tonia Op de Beeck, werkgelukcoach in Bornem en Hoboken
Wist je dat leren, groeien een menselijke basisbehoefte is? Volgens de wereldberoemde spreker en coach Anthony Robbins vinden we geluk en succes in het leven door tegemoet te komen aan 6 basisbehoeften :
- Zekerheid : veiligheid, stabiliteit, comfort, controle, orde, voorspelbaarheid
- Avontuur : variatie, verrassingen, uitdagingen, opwinding, chaos, verandering, vernieuwing
- Betekenis : we willen een betekenis hebben voor anderen. We willen speciaal zijn voor iemand, gewild, het waard zijn om liefde te ontvangen
- Liefde en connectie : verbinding, communicatie, intimiteit
- Contributie : een bijdrage leveren, geven, zorgen, beschermen
- Groei : bijleren, emotionele, intellectuele en spirituele groei
In een wereld die constant in verandering is, is groei misschien nog meer aan de orde, zeker op professioneel vlak : Jobs verdwijnen, nieuwe jobs komen erbij, door job crafting creëren werknemers en zelfstandigen hun eigen job, jobs veranderen van inhoud, …. de lerende levensloopbaan is een feit.
Bij InnerCompass kijken we in de loopbaanbegeleiding met onze coachees o.a. naar welke competenties zij graag nog verder zouden willen ontwikkelen. Ook welke de dingen zijn die ze zeer graag doen, maar waar ze nog niet of nauwelijks kundig in zijn? En hoe zouden ze dit kunnen aanpakken? In sommige situaties gaat het puur om het opdoen van meer ervaring. Soms kan dit in de eigen werkcontext en is het een kwestie van het gesprek hierover durven aangaan met de eigen werkgever. In andere gevallen is dit niet mogelijk, maar kan de ervaring wel worden opgedaan d.m.v. een stage of vrijwilligerswerk. Soms is een coaching aan de orde en kunnen skills zoals bijvoorbeeld time-management, spreken voor een publiek, … op die manier worden aangeleerd. En in andere gevallen is het belangrijk om een opleiding te gaan volgen. Dit kunnen kortdurende opleidingen zijn, maar het kan ook gaan om langdurige opleidingen in het kader van een echte carrièreswitch.
Bijleren naast je bestaande baan en vaak nog in combinatie met een gezin is niet evident. Naast de tijd die je ervoor dient vrij te maken, is er ook nog een financieel plaatje waar je rekening mee dient te houden. Maar wist je dat de Vlaamse overheid je steunt als je je wil bijscholen of heroriënteren? De campagne ‘Levenslang leren’ (https://www.vdab.be/blijfleren) die de VDAB startte op 6 mei, zet dit in de kijker.
Als je aan het werk bent kan je beroep doen op de volgende zaken :
- Loopbaancheques : Werknemers en zelfstandigen kunnen elke 6 jaar 8 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques als ze aan de nodige voorwaarden voldoen. Door de loopbaancheque in te zetten betalen ze maar 10 euro per uur begeleiding. (https://www.vdab.be/loopbaancheques). U kan bij ons, Innercompass, terecht met loopbaancheques
- Opleidingcheques : Om recht te hebben op opleidingcheques dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden (https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml). Het zijn vooral laag- en middengeschoolde werknemers die hier beroep op kunnen doen. Er is echter één situatie waarin hooggeschoolden toch gebruik kunnen maken van opleidingcheques. Dit is als je loopbaanbegeleiding volgt en de opleiding deel uitmaakt van het persoonlijk ontwikkelingsplan dat je samen met de loopbaanbegeleider opgesteld hebt en de opleiding wordt georganiseerd door een erkende opleidingsverstrekker.
- Opleidingsverlof : Indien je werkzaam bent in de privésector heb je onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof (https://www.vlaanderen.be/vlaams-opleidingsverlof-vov). Je mag dan afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl je loon wordt doorbetaald. Na de opleiding kan de werkgever een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen als compensatie.
- Opleidingskrediet : Werknemers in de privé- of in de socia lprofit sector die tijdskrediet nemen om een opleiding te volgen kunnen, boven op de premie van de RVA, een aanmoedigingspremie ‘opleidingskrediet’ krijgen van de Vlaamse overheid. (https://www.vlaanderen.be/vlaamse-opleidingsincentives#vlaams-opleidingskrediet)
Interessante tip : In de opleidingsdatabank vind je alle arbeidsmarktgerichte opleidingen die recht geven op opleidingscheques, opleidingsverlof en opleidingskrediet. (https://www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank)
Voel je dat het tijd is om jouw groeiwensen eens onder de loep te nemen? Wil je ontdekken wat je graag nog wil bijleren en hoe dit kan bijdragen tot je werkgeluk? Er staan 8 werkgeluk coaches voor je klaar over heel Vlaanderen.
Met een gelukkige werkgroet,
Tonia Op de Beeck, werkgeluk coach in Bornem en Hoboken
Geef een reactie